Nyt se sitten selvisi!
Siis se, miksi pontevat puutarhapuuhasteluni eivät tuota tulosta! Haaveissa siintää kukkeana kukoistava keidas, rehevän verevät kukkapenkit, vehmas ja viljava hedelmätarha, mutta kaikki pihaponnisteluni tuntuvat lankeavan hedelmättömään maahan...
Ei, se ei johdu taitamattomuudestani, tyhmyydestä eikä toheluudesta, ei kyvyttömyydestä, kömpelyydestä, kärsimättömyydestä eikä kärttyisyydestä. Ei, vaikka kaikki ne minua vaivaavatkin...
Syynä on kuunkierto!!
Minä ole syytön!! Kuun mielivallan viaton uhri! (Kuva: Wikipedia)
Aiemmin mainitussa Maalla-lehdessä oli artikkeli kuunkierrosta. Leikkasin jutun visusti talteen, merkkasinpa vielä neitsyt-päivät kalenteriinikin (joku saattaa palaveripöydässä ihmetellä, kun almanakka apposellaan ilkamoi impeydellään!)
Taivastietämykseni rajoittuu Otavan tähdistön tunnistamiseen ja hokemaan "vasen vanha vähenevä - oikea uusi enenevä". Toki ymmärrän sillä tarkoitettavan uudenkuun/täyskuun suuntaa, mutta mitä MERKITYSTÄ sillä sitten on?? (Kuva: Wikipedia)
Törkeästi tiivistän Erja Salovaaran tekstiä vanhankansan vihervinkeistä:
1) Maanpäälliset kasvit kylvetään ja istutetaan kasvavalla kuulla, maan alla kasvavat vähenevän kuun aikaan.
2) Kasvit siirretään kasvavan kuun aikaan, aika sopii myös pistokkaille. Myös huonekasvien mullat vaihdetaan, parhaita ovat neitsytpäivät.
3) Kasvit, hedelmäpuut ja marjapensaat leikataan vähenevän kuun aikaan, silloin kasvinesteet eivät nouse ylöspäin.
4) Rikkakasvit kitketään vähenevän kuun aikaan, paras ajankohta on iltapäivällä 3-5 pv ennen uutta kuuta. Rikkaruohojen kitkemiseen paras hetki on aamupäivä 18.6., silloin ne eivät kasva enää uudelleen (APUA! Ehdinkö käydä koko pihan läpi yhden aamun aikana?? Pitäisikö palkata Veljentytöt kesätöihin?)
5) Ei kitkentää leijonapäivänä (?) kasvavan kuun aikaan, räjähtävät uuteen kasvuun! Silloin kannattaa istuttaa hedelmäkasvit, takaa valtavan sadon!
6) Torju tuholaisia vähenevän kuun aikaan.
7) Kituvat ja tautiset kasvit paranevat, jos latva katkaistaan ylimmän sivuhaaran yläpuolelta vähenevän kuun viimeisenä neljänneksenä tai uudenkuun päivänä.
8) Lannoita vain täyden tai vähenevän kuun aikana.
9) Vältä sadonkorjuuta ja säilömistä neitsytpäivinä.
Neitsyt suosii mullanvaihtoa, kylvämistä ja istuttamista, tänä vuonna neitsytpäivät osuvat 19.-20.2., 18.-19.3., 15.-16.4., 12.-13.5. ja 8.-9.6.
Artikkelin lähteenä on käytetty mm. Anne Pöyhösen kirjaa "Yläkuu ja alakuu". Jos innostuit, Pöyhönen luennoi Seinäjoen Voimaannu-messuilla 19.3. sekä Piha- ja Puutarhamessuilla 16.-17.4.
Tarvitsísinkohan oikein kuukalenterin!!
"Wanhan ajan Kuukalenterista näet entisajan neuvoin milloin tehdään saunavihdat, raivataan vesakot, kaadetaan hirret ja polttopuut, perataan rikkaruohot, istutetaan ja kylvetään eri kasvit, kerätään yrtit, leikataan hiukset, pestään pyykki, jne. Eri töiden tekoajat on merkitty seinäkalenterin päiväruutuihin valmiiksi oikean kuunvaiheen kohdalle."
4 kommenttia:
Ihanaa, kohta saa taas upottaa sormet multaan! Tosin himpan kaukaiselta vielä tuntuu, kun katselee ulos....
Mielenkiintoinen postaus. Mukavaa viikonloppua.
Tämä on asia, josta minun on pitänyt kirjoittaa jo PITKÄÄN! Kiitos kun ehdit ensin, niin jatkan tästä viittauksineen, jahka saan inspiraation!
Oikeasti en tiedä kuunvaiheiden vaikutuksesta yhtään mitään, mutta alunperin valitsin blogini nimenkin juuri tätä asiaa ajatellen. Vanha kansa tiesi kertoa, että kuun vaiheilla on ylipäätään vaikutusta kaikkeen elämään, fiiliksiin, luovuuteen, kasvusta nyt puhumattakaan. Ainahan on hyvä keksiä joku (teko)syy sille, ettei juuri nyt ole sopiva aika esimerkiksi siivota tms.
Minulla on englannin kielinen kirjakin aiheesta "Garden witchery", joka kuun vaiheiden lisäksi kertoo muustakin puutarhamagiasta. Huvikseni ostin. Minä, jalat maassa seisova umpirealisti.
Kiitos Aila, Hymytyttö, Villasukka ja Mirka!
Aihe vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, täytyy tutkia aihepiiriä vielä lisää!!
Ja tuo kuukalenterihan on ihan PAKKO ostaa, jos Mäntylä on saatu kukoistamaan kuunkierto huomioiden!! Se on oikea unelmien puutarha!
Lähetä kommentti