sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Kello käy...

 
Eilen vietettiin tunnin ajan (klo 20:20 - 21:30) WWF:n maailmanlaajuista Earth Hour -ilmastotempausta, maailma pimeni aikavyöhykkeittäin alkaen Fidžiltä ja Uudesta Seelannista ja päättyen Samoalle. Vuotuisella kampanjalla halutaan herätellä ihmisiä ottamaan kantaa maailman tulevaisuuden puolesta ja ilmastokriisin torjumiseksi. Valojen sammuttaminen on siis symbolinen ele ilmastonmuutoshuolen ilmaisemiseksi.

Tukensa kampanjalle antoi mm. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon: "Vietetään 60 minuuttia pimeydessä, jotta maailman tulevaisuus olisi valoisa.”

Konkreettisemmin valoa lisää viimeöinen kesäaikaan siirtyminen. Myös tämän "tempauksen" alkuunpaneva ajatus on olut energiansäästö: auringonvalon lisääntyminen vähentää sähkövalon tarvetta.

Kesäaikaan siirtyi ensimmäisenä Saksa ensimmäisen maailmansodan aikana 1916, kun jatkuva sotatila vei maan talouden hyvin tiukoille. Iso-Britannia seurasi heti samana vuonna perässä, mutta muualla Euroopassa kesäaika otettiin yleisesti käyttöön vasta 1980, vuotta myöhemmin myös Suomessa. No, sittemmin energiansäästövaikutus on todettu varsin olemattomaksi.

Jos haluat säästyä kellon siirtelyltä, suosittelen muuttoa Kiinaan, Intiaan tai Islantiin, myös USA, Kanada ja Australia ovat rajoiteusti mahdollisia, koska osavaltiot ja provinssit voivat itsenäisesti päättää, käyttävätkö kesäaikaa.

Kovin kesäiseltä ei vielä tunnu eikä näytä! Lunta tulee kohtuullisen sakeasti, koiriakaan ei huvita lenkille lähtö. Ei minulla mitään lumen tuloa vastaan ole, puhtanvalkealla lumivaipalla silattu piha hivelee silmää! Koitan silti jo hahmottaa, missä kukkapenkit olivatkaan - ja minne saisin uusia...

Päivän kuvituksena on Miehen "perintökello", Isosedän jäämistöstä Miehelle kulkeutunut. Isosetään liittyy monta hauskaa tarinaa ja sattumusta, valtaosin painokelvottomia.

Miehellä on pitkä työpäivä, tämään ompelukone laulaa! Palataan tuotoksiin tuonnempana, mikäli valmista syntyy...

PS. Unohdin sammuttaa valot, unohdin myös lotota!

Ei kommentteja: