torstai 9. joulukuuta 2010

Tilkkutaival

 

Voipaalan Taidekeskuksessa Valkeakosken Sääksmäellä on parhaillaan (28.11. - 22.12.2010) Akaan Tilkkuakkojen 15-vuotisnäyttely “Tilkkutaival", poikkesinpa ohikulkeissani.


Jaana Mikkola: "Bruno" (2009)

Ja onneksi poikkesin! Tilkkutöitä oli 17:ltä akalta kahden kerroksen täydeltä! Voi mitä väri-iloa, kokeilun riemua, tekniikoiden moninaisuutta!


Irma Pynnönen: "Ikävä lapsuuteen" (2009)

Kaipasin KIPEÄSTI käsiohjelmaa, jossa kustakin työstä olisi kerrottu hieman enemmän!! Töissä näkyi olevan paljon kasvivärjättyjä, aurinkovärjättyjä ja itse painettuja kankaita, ylipäätään käytetyistä materiaaleista olisi ollut kiva tietää enemmän! Samoin tekniikoista ja niiden yhdistelmistä. Irma Pynnönen: "Syksyn lapsi" (2005)

Tällaisenaan näyttely kävi kuitenkin ihan silkasta taidenautinnosta, tekniikoista viis veisaten. Oheiset kuvat antavat vain kalpean aavistuksen näyttelyn annista!


 Irma Pynnönen: "Unikot"

Esimerkiksi "Unikot" työ oli niin elävä, että sormeni venyivät noin 38 senttiseksi yrittäessään väenväkisin päästä hipelöimään. Eihän se luvallista ollut, joten tyydyin vain nuuhkimaan.


Maisa Rautiainen: "Taulu (Picasso; Kaksi mandoliinia)" (1989)


Pablo Picasso: "Mandoliini ja kitara" (1924) (kuva: ess.fi)

Hurmaava oli myös Maisa Rautiasen tilkkuiltu Picasso-tulkinta, puhdasoppista kubismia! Verratkaa nyt Maisan ja Maestron töitä, voisiko Picasson hengen enää paremmin vangita??Kaarina Rajala-Huoponen: "Ritarin pyörät"

Aivan erityisesti minua kiehtoi "Ritarin pyörät": upeat värit, suosikkimuotoni ympyrä ja tähti, kirjontaa, näyttäviä materiaaleja ja (ainakin osin) värjättyjä kankaita. Uskomattoman hieno!


Kyllikki Paavola: "Kesä - kesä"

Näyttelyssä oli useita upeita applikaatiotöitä, erityisesti Kyllikki Paavolan työt olivat puhuttelevia!


Liisa Mäkelä: "Susi" (2007)

Yllätyksekseni lapsille tehtyjä tai lapsiaiheisia tilkkutöitä näyttelyssä oli todella vähän. Puutteen korvasivat muutamat todella taidokkaat satuaiheet. Tarkkailin kovasti, reagoiko susi Punahilkan tallustaessa kohti isoäidin mökkiä. Ei, silmäluomikaan ei värähtänyt vielä tässä vaiheessa. Vaikka huonostihan siinä sitten kävi, kuten tiedämme... 


Pirjo Suomu: "Satuprinssin vapaapäivä" (2004)

 Myös "Satuprinssin vapaapäivä" hiveli huumorintajuani.


Jaana Sääksberg: "Talviuni" (2010)

Ja kukas sen sanoo, etteikö tilkkutyötä voisi tehdä vaikka tekoturkiksesta?? "Talviuni"-torkkupeite oli niin houkuttelevan näköinen, että olin vähällä kähveltää! Näin jo sieluni silmin itseni sohvannurkassa talviunessa!


Kaarina Rajala-Huoponen: "Vanutus"

Perin hauskalta tilkkutyömateriaalilta näytti myös villa! Työssä lienee käytetty (ilmeisestikin konehuovutettuja) vanhoja villapaitoja ja/tai shaaleja, kenties ne oli ensin (tai jälkeen) myös (ehkä kasvis-) värjätty saman sävyisiksi. Hauska, kiva, erilainen!


Riitta Rokkanen: "Ei mitään hukkaan" (2008)

Varsin mainio oli myös "valoverho", johon oli pieniin "taskuihin" kerätty tilkkutöiden leikkuujätteet, langanpätkät ja kapoiset kangassuikaleet. Innovatiivistä jos mikä!

Kaarina Rajala-Huoponen: "Lehdet"

Yksi ehdottomasti kauneimmista töistä oli "Lehdet", ei varsinaisesti mikään tilkkutyö vaan enemmänkin värjäys- ja tikkaustaidonnäyte! Ihana, rauhallinen ja rauhoittava työ!


Näissä tyynyissä oli vallan mainio idea, ns. "kiertävä työ" eli jokainen tilkkuakka aloitti 40*40 -kokoisen palan haluamallaan kuviolla ja lähetti sen seuraavalle toiveiden kanssa.Kierrettyään akkaringin työt palasivat alkuperäisille omistajilleen ja palat ommeltiin tyynyiksi. Olisinpa halunnut nähdä ne "toivekirjeetkin"!


Riitta Rokkanen: "Joululiina" (2004)

Pistetäänpä vielä hyväksi lopuksi uusi idea joululiinaksi! Heti alkoi syyhyttää päästä tutkimaan omia joulukangasvarastojani, josko jotain vastaavaa jonain päivänä...

Todella monipuolinen tilkkutyökatselmus, kannattaa käydä katsomassa! Vielä ehtii ennen joulua, katkaisee sopivasti kaiken jouluhössötyksen!!


Juuri eilen pääsin ihastelemasta Hannelen blogissa näkemiäni joulupalloja - ja tilkkutyönäyttelyssä oli myynnissä vähän samantapaisia "joulumunia". Pakkohan ne oli kotiin saada, hintakin pökerryttävän edullinen 5 €/kpl - HALOO, rumat massatuotantopallot maksavat saman ja enemmänkin!

Ripustin nyt ensihätään ruokailuhuoneen tiffanylyhtyyn. Lyhdyssä palaa kynttilä, vaikkei sitä kuvasta uskoisi... Enpäs tajunnut tilatessani, ettei tummanvihreästä lasista kauheasti pienenpuoleinen liekki paista läpi. Tykkään silti!

5 kommenttia:

intsu kirjoitti...

Voi valtavaa mikä näyttely. Tilkkutyöt ovat semmosia,että niihin hurahtaa täysin. Sulla on tässä uusi kommentointisysteemi ja se laittaa tuohon nimeni,eikä sitä Intsua:)Eikä se linkitä blogiini,vai enkö mä vain osaa sitä käyttää?

intsu kirjoitti...

Uudestaan piti tulla vielä kommentoimaan,kun posti tuli. Oi Kiitos,Kiitos,Ihanaa! Nyt mulla on blogissa ne willeroyn astiatkin!

Rakkauden talon Paula kirjoitti...

Kiitos Intsu kommenteista!
Olet ilmeisesti kirjautunut Google-tilin käyttäjäksi Inkerinä (esim. sukkasatoon tai lapaskuuhun osallistuessa?) - silloin sinun pitäisi päästä päivittämään myös profiilisiasi (nimi & blogi-os).
tai sitten kommentit voi antaa OpenID:n valitsemalla, siihen ainakin saa blogin osoitteen lisättyä.

PIUZA kirjoitti...

Mulla on ikävä sitä sun wordpressiä!:o(

Ihailin näitä tilkkutöitä jo eilen. Jos nyt vaikka kommentoisikin.. On kyllä niin upeita!

Tuossa ”Ikävä lapsuuteen” on niin hienot värit! Ei muuta moittimista, mutta olisin kehystänyt työn harmaalla. ”Syksyn lapsessa” on sitä jotain, jota ei osaa sanoiksi muuttaa.:) ”Unikot” – lempikukkiani ja aivan upea teos! "Taulu (Picasso; Kaksi mandoliinia)" kohdalla jäin tutkimaan itse Picasson työtä. Mietin hänen kuvakertomustaan. Sehän on ihan huippu rikas ja tuota ”Mandoliini ja kitara” työtä voisi tutkia, vaikka joka päivä! Joka kerta, kun sitä katsoo, on kuin saavuttaisi jotain, uutta. Kumma teos, kun noin pisti miettimään ja ihmettelemään. "Ritarin pyörät" teoksesta ottaisin sen keskusosan mielellään tilkkupeittona!:D Ihana. "Kesä - kesä" tuo mieleen lapsuuden. Hieno! "Talviuni" vetää luokseen. Ah, miten ihanan pehmeän ja samalla kevyen, näköinen. Tänne, mulle heti!;) ..eli samoilla fiiliksillä. "Ei mitään hukkaan" – keksisikö sitä itse jotain saman tyylistä, hymm… Aika tavalla elän periaatteella, ”ei mitään hukkaan”. Sen vuoksi ja siitä syystä kai kaikki kaapit ja nurkat pursuilee sitä sun tätä. Pitäisi raa’alla kädellä ottaa ja viedä kirpputorille!;)) Mutta tuo valoverho idea on kyllä loistava!

Kaiken kaikkiaan työt ovat hyvin monipuolisia ja hyvinkin erilaisin tekniikoin valmistettuja, vaikkakin tilkkutöitä kaikki!

Paula

Rakkauden talon Paula kirjoitti...

Kiitos Paula kommentistasi, ihanaa, että joku muukin syttyy näistä töistä!
Näyttely oli tosi kiinnostava! Olisi pitänyt älytä mennä jo avajaisiin, siellä olisi varmasti tekijöiltä kuullut yhtä sun toista kiintoisaa töiden taustatarinoista tekniikkaan.