torstai 11. elokuuta 2011

Asuntomessut

 
Sunnuntaiaamuna hurautin hakemaan Siskon asemalta, Veljentytöt Nuoremman ja Vanhemman sekä Poikaystävän (!), lähdimme kohti Suomen Turkua ja Nukkekotiasuntomessuja!!

Toivoin näkeväni ja kokevani jotain samanmoista kuin täällä tai täällä.

Mini-Turku - Nukkekotiasuntomessut oli kuitenkin pienempien perheasuntojen ja mökkien sekä pikkuruisten puotien kavalkadi, toki muutama vähän herrakaisempikin päärakennus messualueelta löytyi.

Voisinpa melkein väittää, että Kesksuomalaisen kommentit Kokkolan asuntomessuista 2011 pätevät Turussakin:

Messujen teemana on rakentaa kaikenkokoisia koteja kaikenikäisille.
Asuntomessujen teema on hyvin ajankohtainen. Suurten ikäluokkien siirtyminen eläkkeelle lisää kiinnostusta elämän seniorivaiheen asumisen järjestämiseen. Asuntomessut tarjoavat erilaisia asumisratkaisuja eri elämänvaiheisiin. Huomioon on otettu niin yksineläjien kuin nuortenkin asuminen. Arjen toimivuuteen on kiinnitetty paljon huomiota.
Messuilla on esillä tavallisille ihmisille suunniteltuja, toimivia koteja. Siltäkin osin messut ovat kiinni ajassa. Muutama vuosi sitten yleistynyt suurten, monen sadan neliön talojen rakentamisen aika näyttää olevan ohi. Kysyntää on nyt enemmän pienemmillä asunnoilla muun muassa energian hinnan noususta johtuen."

Juu, samat ne on metkut nukkekodeissa kuin isommissakin tölleissä!

Tässä parhaita paloja:

Tämä olisi saanut messujen suosituin kohde -äänestyksessä minun ääneni:

 
Nonna Elizabettan talo
(Merja Lintula, Nonna Elizabetta)
Ihastuttava, hallittu, tyylikäs kokonaisuus!! Tätä olisi voinut tutkia loputtomiin! Kyllä alkoi taas tehdä mieli omaa nukkekotia - ehkä sitten eläkkeellä...
 
Tässä taitaa Nonna Elizabetta ihan itse istuksia olohuoneessaan.
Messulehdessä oli kiva pieni tarina Nonnasta, kuten oli kaikista nukkekodeista, tekijän kertomus nukkekodin synnystä ja sen asukeista. Tottahan taloon tarina pitää kuulua, historia!

Villa Iris
(Marja Nurmi, Pikkiriikkiset)
Tekijä on itse suunnitellut ja tehnyt talon, joka on sisutettu nykyaikaiseen tyyliin.


Tokihan nessuilla oli satsattu myös ulkotilojen viihtyisyyteen! Puutarha samalta tekijältä kuin äskeinen talo. Kokonaisuus on tehty ensi kerran 2002, ajan saatossa ränsistynyt ja peruskorjattu 2010.

Viehkoja yksityiskohtia:

Tammilehto
(Tuula Virta, talon rakentanut Päiviö Virta)
Tehtailija Strömin perhe viettää joulua keskellä kesää - mutta onhan Turku sentään Suomen Joulukaupunki.

Taidegalleria
Galleristi asuu perheineen taloa taidegallerian yläpuolella. Lapsille on hankittu laadukkaita ja kehittäviä puuleluja: Brion puujuna, Jukka-Hakka ja Jukka-Askare, legoja ja pehmoleluja.

Samassa talossa: nälkä on yllättänyt isännän kesken kauppakassien purun, sitä ollaan näemma S-etuasiakkaita... Ja täälläkin lapsille vain parasta, Elovena-kaurapuuroa ja Stocken Tripp Trapp -syöttötuoli.

Senioriasumista, kuten alussa puhe olikin:

Vanhan merimiehen talo
 (Brita Palmroth)
Vanha merikarhu on perustanut miehekkään asuinsijansa pieneen kaappiin. Merimiehen ilme on veikeä, taitaa juttua piisata hurjista seikkailuista...

Paljon on matkamuistoja mailmalta ja ammattiaiheista rekvisiittaa! Jopa Mies tutki hartaudella tästä kohteesta otettuja valokuvia!

Messuillahan on aina oheiskohteita. Merenrantakaupungissa kun oltiin, oli messukohteena myös majakka!

 
Majakka Rekola
(Larissa Vanninen, Lil'La)
Majakka oli tehty vähän isommassa mittakaavassa 1:10, koska se on tehty ihan leikittäväksi. Äiti oli jo tehnyt tyttärelleen nukkekodin, niin pitihän Reko-pojankin majakka saada! Majakka on sähköistetty ja majakan lyhty pyörii aivan kuin oikeissakin majakoissa! Upea!

Ja niin kuin aina, jokin messukohteista on jäänyt keskeneräiseksi...

Rintamamiestalon peruskorjaus
(Arja Välkky)
Tämä kohde vetosi meikäläiseen!! Tokihan nyt kunnostuksen alla oleva nukkekoti pitää myös "sisustaa" asianmukaisesti!! Tapettirullia, työkalupakkeja, parkettilautoja...

* * *

Lumouduin erityisesti pienistä puodeista - kukapa ei lapsena (ja kenties vähän isompanakaan) olisi haaveillut omasta kaupasta tai kahvilasta tai kauneussalongista?

Hanna-Matildan Puoti Tyyki ja Tilpehööri
 (Hanna Lintupuro)
Vastustamaton! Seinällä näkyy olevan sama Singerin mainostaulu kuin minunkin ompeluhuoneeni seinällä!!
Kun kurkkaa talon ullakkoikkunasta, näkee Hanna-Matildan makuuhuoneeseen, jossa pöytävalaisin luo kutsuvaa, lämmintä hehkuaan.

Kenkäkauppiaan talo
(Lotta Satomaa, Loten nukkekotipäiväkirja)
Kenkäkauppiaalla oli kokonainen talo, mutta kyllä kivijalan pikkuruinen kenkäkauppa vei voiton! Aivan ihastuttava valikoima kenkiä ja saapikkaita!! Tietenkin jalkineita löytyi jos jonkilaisia ympäri taloa...  Jos minikokoinen kenkämuoti innostaa, käy ihmeessä kurkkaamassa kivaa blogia!!

Turun Kauppatorin hedelmä- ja vihanneskoju
(Brita Palmroth)
On mistä valita! Porkkanat ovat aika hinnakkaita, mutta ottaisin ison kukkakaalin, kilon sipuleita, pussillisen viinipypäleitä ja noita mehevän näköisiä nektariineja, kiitos!!

 Kauppias Aukustin hellahuone ja kivijalkakauppa
(Aino Joensuu & Maija Salo, Miniasiat mielessä)
Aukusti pitää osuuskauppaa 1950-60 -luvulla, kaupan on kaikkea makkaroista ja juustoista nappeihin ja naisten alusvaatteisiin, astioista nauloihin ja hevosenkenkiin. Oikea sen ajan tavaratalo!

 Kukkakauppa Sininen Hyasintti
 (Marja Nurmi, Pikkiriikiset)
Nimen kaupalle antaneet hyasintit on tehty mannaryyneistä! Minä ottaisin kuitenkin tuon myyntipöydän alla lymyävän kukkivan kaktuksen!

Cafe Lily 
(Maarit Kujanpää ja Kati Lehtimäki)
Rouva Lily Marguardsen pitää somaa kahvilaa kynttilälyntyyn rakennetussa kahvilassa. Oi, ja kyllä löytyykin monenmoista herkkua, johan tässä tulisi valinnan vaikeus!!

Karhumuorin kahvilatalo 
(Ninna Mäkinen)
Kattoterassilla: Torilla  
(Marja Nurmi, Ninna Mäkinen ja Arja välkky)
Messualueelta löytyy useampikin kahvila! Minua houkutti Karhumuorin kahvilan lämmin tunnelma, ja onhan siinää jotain ihan erityista saada kahvitella karhuperheen kanssa!

Jarinkulman Baari
 (Eija Sirjonen, Nukkekotigalleria)
Tokihan messualueella pitää saada myös olutta halutessaan! Täällä ei tarvinnutkaan turvautua tympeän olutteltan tunnelmaan, vaan mallasjuoman saa nauttia ihan oikeassa pubissa, pelata vaikka kierroksen snookeria...

Lapsuuden urasuunnitelmissaa toiset ovat kunnianhimoisempia - ja urasuunnitelmat ovat jo lapsesta alkaen vähän hienompia: lääkärihoitaja tai peräti ihan lääkäri!
Lääkärin vastaanotto
(Johanna Kangassalo, Nasun Nukkekoti)
Vastaanottoon kuuluu asianmukaisesti eteinen, odotushuone ja toimnepidehuone. I-H-A-N-A! Huomaa myös luuranko!!

* * *

Ja ihan jokainen lapsihan on varmasti ollut innokas kioskinpitäjä! Minä ainakin...

Elisas Kaffe och Blumma
(Eija Vuorinen, kioskin rakentanut Matti Vuorinen)
Kioskin mallina on 50-luvun lippakioski. Kioski on oikea "täyden palvelun kioski": normivalikoiman lisäksi leivonnaisia, kukkia ja veikkausasiamiespiste, pihalla on vielä viihtyisä istuinryhmäkin.

Kerrassaan hurmaava kokonaisuus, paljon mielenkiintoisia ja taiten tehtyjä yksityiskohtia!

* * *

Jotain hyvin Turkulaista:

Puutorin vessa
(Isto Saarinen, Titta Saarinen, Arja Välkky, Marja Nurmi, Ninna Mäkinen, Merja Lintula, Eija Luoto)
Jotain hyvin turkulaista: pienoismalli (1:24) seurusteluravintola Puutorin Vessa, vanhasta käymälästä kulttuuripubiksi muutettu kohtauspaikka!!
Hieno idea, hieno toteutus - yhteistyössä on voimaa!

* * *
Pienistä pienimmät:

Nukkekotien nukkekotinäyttely
(Titta Saarinen, Titan nukkekoti- ja askartelusivut)
Jos näitä olisi ollut myynnissä, olisin ostanut - valmiiksi niitä eläkepäiviä ja oman projektin käynnistymistä odottelemaan...
Aivan mielettömän hienoja, mittakaava 1:144.

Miniruokia ja herkkuja
(Taina Toropainen, Jatan Nukkekodin ruokia
Näitä ruokia saattoi ostaa kotiin viemisiksi, valitettavasti hinnat eivät olleet esillä - olisin saattanut sortua herkuttelemaan!! Ainakin mämmiä, ehkä vähän myös silliä... Huomatkaa yläkuvan alanurkassa työn alla olevat korvapuustit!!

* * *

Valitettavan paljon oli myös nukkekoteja, joihin oli viritelty eteen himmeät muovikalvot. Miksi, voi MIKSI?? Koko ihanuus menee aivan hukkaan, kun katsoja ei näe pleksin läpi mitään ja valokuvailukin on ihan turhaa, kun kuvistakaan ei ota mitään tolkkua!? Ja kun siellä kalvon takana olisi NIIN paljon ihanuuksia tutkittavaksi...

 
Wanhan ajan lelupuoti
(Brita Palmroth)

 Britt-Marien Kemikalio
(Brita Palmroth)

Nukkekotiasuntomessut ovat avoinna vielä tämän viikon Brinkkalan talossa, Turun Vanhalla Suurtorilla (viikolla klo 12 - 19, viikonloppuna klo 11 - 17).
Pääsymaksu erittäin kuluttajaystävällinen 2 €/aikuinen ja 1 € alle 17-vuotiailta, asuntomessujen virallinen messulehtikin maksaa vain 2 € .

Ihan kaikkia kohteita en tähän laittanut (en saanut kuvaa kivasta kulmasta tai en ole tyytyväinen otoksiin), eli EHDOTTOMASTI kannattaa käydä asuntomessuille, LÄMPIMÄSTI SUOSITTELEN!

(Ja toivon, että myös Fallenbergin kartano ja Heleenelund avaisivat vielä joskus ovensa yleisölle...)

12 kommenttia:

Heleena kirjoitti...

Olipa mukava päästä mukanasi "Asuntomessuille" näin kotoa käsin.
valtavan ihania ovat kaikki! Olisi pitänyt ehdottomasti nähdä livenä, mutta kun se Turku on niin kaukana......

Helmi Nainen kirjoitti...

Ihan uskomattomia!! Ja mitä aiheita, vau!! Majakka on minun suosikkini:)

enkulin käsityöt kirjoitti...

Uskomattoman hienoja. Kiitos kuvista.

Minna kirjoitti...

Oi voi, mulla jäi käymättä (pahus)! Onneksi laitoit kuvia. :)

Kirsi kirjoitti...

Voi,mitä ihanuuksia,olen suunnitellut tuota nukkekotiharrastusta,nyt tuli lisäpotkua suunnitelmille=D Kiva postaus "erilaisista" asuntomessuista=D

Oikku kirjoitti...

Komppaan edellisiä. Kiitos ihanista kuvista!

intsu kirjoitti...

Ooh,aih,kuinka tää täällä huokailee ihanuuksia katsellen. Kiitos kun esittelit näitä meille muillekin,joilla ei ollut tilaisuutta vierailla.Näitä pitää katsella yhä uudelleen ja uudelleen. Itsekin olen niin monet kerrat haaveillut ja eläkkeelläkin olen,tosin en ikäni puolesta vaan työkyvyttömyyseläkkeellä. Mutta,mutta aika vain karkaa jonnekin,eikä tahdo edes riittää nykyisiin puuhiibi.

Sirkka kirjoitti...

Hienon sarjan olit kuvannut näistä miniasumuksista. Niissä on niin paljon ja moneksi kerraksi katsottavaa. Nukkekotiharrastus on kiva harrastus! Sen voi aloittaa koska vain,

Rakkauden talon Paula kirjoitti...

Heleena, Hymytyttö, Enkuli, Minna, Kirsi, Oikku, Intsu ja Sirkka, kiitos virtuaaliseurasta asuntomessuilla! :o)

TeSa kirjoitti...

Kaunista katseltavaa.
Miksikö huoneiden edessä on pleksi? Suojana pienten esineiden vuoksi, ne maksavat ihan tajuttoman paljon. Kokemusta on.
Samoin pleksi suojaa hyvin pölyltä, huoneita on älyttömän ikävä siivoilla.
Vinkki, laita kameran salaman päälle teippi 2-kerroin, ei tule heijasteita lasipinnasta kuvaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Paula! Kiitos omasta puolestani kun olet kuvannut ja kirjoittanut niin mukavasti tuosta näyttelystä. Harmittelit noita talojen ja boxien edessä olevia suojapleksejä ja olen kanssasi ihan samaa mieltä. Itse en olisi halunnut noita pleksejä laittaa, juuri tuosta mainitsemastasi syystä, mutta näyttelyn järjestelytoimikunnan taholta tuli kehoitus sellaiset laittaa. Tosin olin osittan jääräpäinen ja en niitä ihan kaikkiin kohteiisiini virittänyt. Itseänikin harmittaa sama asia eli näkyvyys ja kuvaaminen kärsi todella paljon :(. Terveisin Brita P

Merja kirjoitti...

Hei, eksyin vasta blogiisi ja ilahduin kovasti kun tykkäsit Nonnan talosta nukkekotiasuntomessuilla. Kiitos!
Hyvää jatkoa miniharrastuksellesi ja blogillesi. Poikkean toistekin