lauantai 13. elokuuta 2011

Niinhän siinä taas kävi...

Ei mennyt (taaskaan) ihan niin kuin olin suunnitellut...

Eilen alkoi pitkään hehkuttamani Opiston kasvivärjäyskurssi, jatkuu tänään ja huomenna.

 
Kevään teoriaosuudella sovittiin, mitä kasvia kukin kurssilainen mukanaan tuo - eikä mitään rippusta, vaan kasvia pitää kerätä vähintään 10 kg. Ajattelin pääseväni helpolla, kun ilmoitin tuovani herneenvarsia - Veljen hernemaalta.

No juu, viimeisenä mahdollisena ehtoona mennä tössötin Veljen perheen mökille, missä hernepelto sijaitsee. En löytänyt sitä, siis sitä saamarin peltoa!! Onneksi Veli osui paikalle, ja osoitti pellon paikan. Rikkaruohoja!! Tarkemmalla katselulla löysin herneenvarretkin, mutta ne olivat jo aika väsähtäneen näköisiä - tuskin niistä enää väriä irtoaisi!!

Edelliskesänä Veli oli kylvänyt uutta hernettä pitkin kesää, satoa (ja terhakoita varsia) oli syksyyn asti. Vaan tänä kesänä herneet olivat olleet niin matoisia, ettei satoa ollut kerätty eikä uutta siemennetty. (Kuva: Ei, ei todellakaan Veljen sadosta, vaan kopattu Ylen sivuilta ja muokattu.)

No sitten! Iskin silmäni hernepellon laidalla ojassa kasvaviin osmankäämeihin! Soitto Opettajalle, voisinko tuoda herneenvarsien sijasta osmankäämejä. Juu, muuan toinen kurssilainen on kyllä jo ilmoittanut tuovansa, mutta ei haittaa, tuo lisää, niin tehdään kerrosvärjäyksiä - kunhan pätkit vesurilla valmiiksi. (Kuva: Wikipedia)

Minähän siinä samassa singahdin ojanpientareelle, sattui olemaan Fiskarsin puutarhasaksetkin takataskussa!! Ensinnäkään ne oksasaksien leuat eivät meinanneet riittää korren ympärille - kauhealla äherryksellä sain pari poikki. Sitten olin pudota ojaan ja nuljauttaa nilkkani! Hah, minähän en pilaa rakkaimpia nahkakenkiäni ja vaaranna terveyttäni!! Lähdin kotiin!

Kotona tarkistin kurssilistalta, että kukaan ei ollut ilmoittanut tuovansa porkkanannaatteja. Pistinpä kellon hälyttämään aamulla anivarhain ja lennähdin torille, sattui nimittäin sopivasti toripäivä. Neljällä torikauppiaalla näytti olevan meheviä porkkanoita naatteineen päivineen!!

Kyselykierros paljasti, että jokaisen koko satsi oli tiskillä, ja vaikka olisin saanut kaikkien neljän naatit, jäisin vielä kilokaupalla tavoitteesta. Voi hyvänen aika - popsisitte porkkanaa, ihmiset, ainakin tässä kylässä ja ainakin elokuussa!! (Kuva: MTV3)

Toria vastapäätä on varhain aukeava S-market, sinne! Muhevia, meheviä, vastanostettuja punajuuria!! Soitto Opettajalle, voisinko tuoda osmankäämien sijasta punajuuria? Tiedän, että punajuurien pitää olla kuivattuja, jotta niistä irtoaa väriä, mutta äkkiäkös minä nyt 10-15 kiloa punajuuria kiertoilmauunissa kuivattelen!!?? Juu, ei, ei riitä aika, sanoi Opettaja, niitä pitää kuivatella uunissa vähintään 2 vuorokautta. (Kuva: Arja Lento/YLE)

Nyt alkoi tulla jo hätä käteen! En keksi enää mitään korvaavaa värikasvia!! Opettaja kyseli, saisinko jostain perunanvarsia - en saa. Jotain muita naatteja - en saa. Ehtisinkö tulla kurssipaikalle vähän aiemmin, siellä kasvaa paljon terttuseljaa - ehdin, tavalla tai toisella ehdin, PAKKO ehtiä!

Suhautin kurssipaikalle 2 tuntia ennen kurssin alkua. Terttuselja paljastui paikanpäällä kotoisammin paskamarjapensaaksi. Riivin lehtiä vauhdilla, marjaterttujen poisto pikkuisen hidasti keräilyä. Kurssin alkaessa selvisi, että 10 kg ei ole likikään täynnä!! (Kuva: Wikipedia)

Muut jo virittelivät tulia patojen alle, rakensivat Kyöpelinvuoren kurssimiljöötä vaan minä edelleenkin suoritin laiskanläksyäni - hävetti!

Hah, sain kuin sainkin säkkini puolilleen, punnitus vahvisti 11 kg saaliin!! Samalla jo ilmotin Opettajalle tuovani ensi vuoden kurssille kuivattuja punajuurikuutioita, aion lykkiä niitä aina pakkasilla leivinuunin jälkilämpöön. Ensimmäiset ostan jo heti ensi viikolla!!! Tämä episodi ei enää toistu!!!

VÄRIKÄSTÄ VIIKONLOPPUA!

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Katsotaas mitä väriä tuo paskanmarjapihlaja meille antaakaan tänään!
Sirpa

Zzz kirjoitti...

:) jaahas, tämän jälkeen eivät omat sähellykset tunnu enää missään :)

Minz kirjoitti...

No, huh-huh! Siinä sitä riittämiin kurssinalkupaniikkia. Eipä tuo 10 kg:n määrä tosiaan ole ihan tuosta vain hankittu - varmaan mikään aines... Mutta ehdit mukaan kuitenkin, se on pääasia!

Minna kirjoitti...

No voi herttileijaa sentään! Onneksi selvisit sentään. Mitähän väriä siitä seljasta tulee?
(Anteeks nyt ihan hirmuisesti, että kikatan täällä, sieluni silmillä näen sut siellä ojan penkalla niiden osmakäämien kimpussa, hih :)

Kirsi kirjoitti...

Nauraahan ei koskaan saisi toisten vastoinkäymisille,mutta pakko sanoa että oma aamu lähti ääneen naurulla käyntiin tämän jutun ansiosta=D Toivottavasti itse kurssi sujuu hieman vähemmillä vastoinkäymisillä!Erittäin mukavaa viikonloppua sinulle!

TeSa kirjoitti...

Tota, jos hiukan hiljentäisit vauhtiasi ;))
Mukavan värikästä kurssia.

Sonja kirjoitti...

Hihi, täälläkin naurattaa! :D Mutta tulipahan käytyä läpi monta hyvää värjäyskasvia. Ja jos en itse ehdi verihelttaseitikkimetsään syksyllä, voin minäkin latailla pakastimen täyteen punajuurta talven aikana! Sä olet kuitenkin viikonloppukurssilla ja mä viikolla ;)

Tsemppiä viikonloppuun, meillä jo sunnuntaina meni banaanit ja porkkanat sekaisin...

eve kirjoitti...

Ai hitsikkä, aamupäivän hekottelut (vaikka ei saisi tietenkään)! :D

Kiitos ja tsemppiä kurssille!

Anna kirjoitti...

Voi eiiii :( Joskus vain käy näin... Toivottavasti kuitenkin tulee kivan värisiä lankoja :) ...Kuvia odotellessa..

Rakkauden talon Paula kirjoitti...

Kiitos Sirpa, Neferi, Minz, Minna, Kirsi, TeSa, Sonja, Eve ja Anna!!
Kurssinaloituspaniikki on todellakin kuvaava sana! :o)
Seljasta tuli keltaista, varsin hailakkaa, pöh.

PIUZA kirjoitti...

Sinulla on sitten ollut Värikkäitä ;) päiviä.:DD

Käytetäänkö tuosta seljasta värjäykseen sekä lehdet, että marjat? Hetkinen .. Selja, eikös semmoisesta saa mehuakin. En tiedä tuosta lajikkeesta, mutta ainakin puna- ja valkoseljan mehua näkyy myytävän.

t.Paula

Rakkauden talon Paula kirjoitti...

Kiitos Paula!
Juu, värikkäitäpä hyvinkin! ;o)
Seljasta kerättiin vain lehdet. Marjoista ei oikein lähde väriä, tai jos lähteekin, ne se ei pysy vaan haaltuu.