tiistai 16. elokuuta 2011

VÄSYNYT, mutta ONNELLINEN!

Kurssipäivien jälkeen silmät seisovat päässä, ajatus ei kullje, joka paikkaa kolottaa ja kynnenaluset ovat marsilaisenvihreät vielä monta päivää. Värjäyskurssi on melkomoinen ponnistus, mutta vaivan väärti!

Vai kehtaatteko väittää vastaan?? Katsokaapa lopputulosta!!

 
Vaaleista farkuista ei sitten (onneksi!) tullutkaan punaiset, vaan (onneksi!) ihan tyypillisen punasipulinvihreät.

 
KyJy #1 eli perussukat (90 g) ovat nyt valmiit, väri on mesiangervosta. Varrettomat unisukat (65 g) vasemmalla hulahtivat kokenillipataan.

KyJy #2 on puolivalmiste = laput värjätty

Isoäidit haisivat sen verran järviruo'olle ja muulle epämääräiselle, että heitin kaikki laput metrin mittaisine haltijalankoineen (3 lappua kussakin) pesukoneeseen ja sieltä suoraan kuivausrumpuun. Selvisi vajaata tuntia myöhemmin, miksi siirtyi niin mukavana kasana koneesta toiseen... En sitten muuten suosittele muille!!

Hatijalangat olivat kietoutneet yhdeksi mykkyräksi (kuten kuvassa), jokainen lappu oli enemmän tai vähemmän venynyt yhdestä kulmastaan, kun kone oli hyrskyttänyt niitä oikein kunnolla - ensin pesussa, sitten linkouksessa ja viimein vielä kuivurissa... Tunti meni selvitellessä.

Luonnonvaalea alpakkalanka (100%) ...

 
... imi väriä ihan hirvittävän ahnaasti, mutta sävyt jäivät pehmeiksi! Pelkäsin vyyhtien huopuvan, kovettuvan tai muuten vaan kärsivän, mutta ihana pehmeys on tallella langassakin!!

Vasemmalta oikealle: krappi I,punasipuli III, keltasipuli I, pujo, krappi II yön yli, porkkana, mesiangervo, punasipuli I, jättipalsami ja yllätysväri 4 (sekoitus selviää viikon kuluttua Opistolla).

Tarjouskorista löytynyt sekoitelanka merinovillasta ja polyakryylista (51%/49%) ...

 
... otti väriä hieman epätasaisesti, koska heitin vyyhdet kerrosvärjäyspatoihin: koivunlehtiä, kelta - ja punasipulinmäskiä. Sinertävät sävyt ovat kokenillista (II) ja sinipuusta (III).

Vihertävä silkkilanka (100%)...

 
... värjäytyi kaikkein mehevimmin, johtuneeko pohjaväristä? Upeat uudet sävyt vasemmalta lukien: punasipuli I, pajunlehdet, keltasipuli I ja III, yllätys 1, punasipuli III, yllätys 3, kokenilli III, yllätys 4, krappi II. Näistä ehkä muutaman haaleimman värjään vielä uudestaan...

Raaskinkohan koskaan käyttää näitä?

Lisäksi värjäsin uudelleen 400 g edellisellä kurssilla turhan hailakoiksi jääneitä lankoja.

Vielä jäi lankoja värjäämättäkin (kilo Tico-Ticoa ja ½ kiloa alpakka/villalankaa 35%/65%), mutta ovatpahan siemenenä seuraavalle kurssille - ilmoittauduin jo ensi kesän värjäysleirille!! Kurssilta mukaani ottamilla jälkiliemillä värjäilen todennäköisesti taas vain Seiskaveikkaa...

 
Väriä sain myös 5 metriä bourettesilkkiä: kanerva, keltasipuli kerrosvärjäys, keltasipuli II, suopursu, punasipuli kerrosvärjäys, kanerva rautapadassa, krappi II ja yllätys 2.

Kerrosvärjäyksessä lopputulos on kirjava, mutta kuvioita saa myös kankaita eri tavoin vekittämällä, rypyttämällä ja sitomalla.Kuvassa kankaat ovat suoraan pyykkinarulta poimittuina, värit nousevat täyteen hehkuunsa vasta silityksen jälkeen.

Pitäisiköhän ilmottautua Opiston vaateompelukurssille?? Vai käyttäisinkö tilkkutöihin??

Heitin punasipuliliemeen myös silkkihuivin, joka edellisellä kurssilla oli käväissyt solmittuna kokenillipadassa ja jäänyt turhan valkovoittoiseksi. Nyt uudet solmut ja uudet kuviot - väri on hyvä, mutta lopullinen totuus paljastuu tässäkin vasta silityksen jälkeen.

Siskon Kummisedän jäämistöstä saamani pellavapyyhkeet sen sijaan jäivät värjäämättä, niitä taidan kokeilla kotikonstein - tai säästän myös ensi kesäksi. Saapa nähdä kummin käy...

Kaikkiaan värjäsin lankoja n. 3,6 kg (sis. uudet ja "vanhat" langat, isoäidit ja parit sukat) ja kankaita n. 2 kg (sis. bourettesilkit, farkut ja silkkihuivin). Enemmänkin teki mieli, mutta enempää en olisi ehtinyt - enkä varsinkaan jaksanut...

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mummoni sanoi, että kasvivärjäys onnistuu vain 100% villalle ja muille luonnon materiaaleille. Ei näin taida kuitenkaan olla? (hyvä vain, tulee halvemmaksi lankojen osto)

Heleena kirjoitti...

Upeita ja mikä määrä! Miten ihmeessä te ehditte? Aivan täälläkin pyörryttää.....

intsu kirjoitti...

Vau mitä värjäyksiä. Upeita ja mahtavia kaikki ja aivan valtavasti. Kyllä noissa on ollut työtä ja on yhä ennenkuin langat muotoutunee mikä miksikin asusteeksi!

PIUZA kirjoitti...

Herkulliset nuo torkkupeittolaput, kuten myös kokenillisukat! Silkkilangat on ihan huippuja! Sanoisin, että silkkilanka värjäytyi parhaiten koska silkin kuitu on kaikista hienointa.

Noista silkkikankaan kerrosvärjäyksistä tulikin mieleeni erilaiset kuviointi mahdollisuudet sitoen. Niitä olisi niin mielenkiintoista kokeilla. Mahdollisuuksia on niin valtavasti! Silkkihuivi on mageeee!

t.Paula

Kirsi kirjoitti...

Varmasti oot onnellinen,ihan älyttömän upeitä värejä noissa langoissa!Silkitkin on niin kauniita,etten minä varmaan noita edes leikellä raaskisi=D

Minz kirjoitti...

Upeita, upeita! Kyllä nyt on hienoja värejä käyttää vaikka mihin! Jos tosiaan raaskii. =D Heh! Eipä noita kuitenkaan kaapeissa kannata piilotella.

Zzz kirjoitti...

Komeita värejä tuli.

Hehehhe, välillä kannattaisi miettiä ennenkuin tekee nimim. kokemusta on :). mutta olihan lankojen selvittelyssä haastetta.

Anneli kirjoitti...

On sulla nyt ihanan herkullisen värisiä lankoja :))

Ahmatti kirjoitti...

Anteeksi, en kommentoi nyt mitenkään postaustasi. Tahdoin vain kiittää huolenpidostasi, siis siitä, kun kysyit blogissani, miten Kyjyilleni on käynyt. Niille kävi valitettavasti huonosti.:( En saanut sattuuneista syistä aloitettua tarvittavia. Olen kuitenkin mukana tsemppaamassa muita! :) Onnea sinullekin! :)

Taina kirjoitti...

Hei Paula, olipa taas mukava palailla blogisi pariin. Hymy karehti moneen kertaan lueskellessa sinun edesottamuksista värjäysten parissa:D Kyllä se veronsa vaatii se kasvien keräilykin:DD Siksipä minä olenkin vain haaveillut värjääväni lankoja, suunnitellut ja suunnitellut. Ja taas huomannut, että tulipas se talvi ihan ykskaks,ja mihinkäs ne kasvit jotka jätin mansikkamaalle kuivumaan, ovatkaan kadonneet. Sinä kumminkin olet pannut tuulemaan ja saanut kuin saanutkin upean kasan itse värjättyjä lankoja, hienoa!

tarutikki kirjoitti...

Oi kun on kauniit värit langoissa!

Maina kirjoitti...

Ihania värejä,ihania lankoja!!! Arvotettavaa ahkeruutta, valtava määrä värjättyä.
Kiitos kommentistasi blogissani :)

Anonyymi kirjoitti...

Ihanat värit! Ei voi muuta kuin huokailla. Ehkäpä minäkin sitten ensi vuonna:) T. Heli

TeSa kirjoitti...

Voi ihanuus mitä herkkuja sinulla onkaan.
Näiden setvimiseen ja neulomiseen menee taas tovi.

Rakkauden talon Paula kirjoitti...

Kiitos Anonyymi, Heleena, Intsu, Paula, Kirsi, Minz, Neferi, Anneli, Tulililja, Neferi, Taina, Tarutikki, Maina, Heli ja TeSa!
Ja lämpimästi tervetuloa Rakkauden taloon Anonyymi, Tulililja, Tarutikki ja Heli!
*
Väri tarttuu TOSI hyvin myös Nalleen, 7 veljekseen ja muihin, joissa 25% polyamidia - muista tekokuiduista ja niiden käytettävyydestä en tiedä. Koviin kuituihin (pellava ja puuvilla) väri tarttuu vähemmän kuin villaan ja silkkiin.
*
Kurssissa on joukkovoimaa!! Yhdessä tehden saa NIIIIN paaaaaaljon enemmän aikaan kuin yksin puhjatessa!! :o)

Lyyti kirjoitti...

Oi, ihania juttuja olette kurssilla tehneet! Olen kokeillut sienillä ja alkukesän kasveilla värjäämistä -siihen jää koukkuun! Jossain toisessa postauksessa oli valmis peitto kasvivärjätyistä langoista -se on hieno! Ihana käpertyä sen alle ja mietiskellä mitä kasvia on missäkin... :)

Rakkauden talon Paula kirjoitti...

Kiitos Lyyti!
Kasvivärjäys on TODELLA koukuttavaa! Olen jo ilmottautunut ensi kesän värjäyskurssille... ;o)